Iedereen die verschillende tuinmeubelen bezit en deze op verschillende plaatsen in de tuin heeft neergezet, wil niet dat de meubels elke keer dat het regent of de nachten ijzig worden, naar de garage of schuur hoeven te worden verplaatst. Tuinmeubelen zijn op zichzelf ontworpen om weerbestendig te zijn, maar het is belangrijk om het te beschermen tegen te zware weersomstandigheden, zodat u van een lang leven kunt genieten.

Enerzijds is het passend om het hele jaar door de best mogelijke zorg te verlenen, en anderzijds wordt het meubilair, zeker als het erg vochtig is, de winter nadert of het meubilair gewoon even niet gebruikt kan worden, met de passende hoezen en Dekzeilen af. Tegenwoordig zijn er voor vrijwel elk type tuinmeubilair passende beschermhoezen of hoezen.

Wanneer moet ik mijn tuinmeubelen afdekken?

Om verschillende redenen kan het nodig zijn om het tuinmeubilair af te dekken met een beschermhoes. Ter bescherming tegen regen, sneeuw, ijs en wind en de daarmee samenhangende vervuiling en slijtage zijn afdekkappen een eenvoudig alternatief voor het plaatsen van meubels in en onder. Maar te veel zonneschijn kan ook uw meubels in de tuin beschadigen.

Bescherming tegen regen, sneeuw en ijs

Omdat tuinmeubelen speciaal zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis, speelt weerstand tegen een breed scala aan omgevingsinvloeden een centrale rol bij de fabricage. Regen is daarom geen probleem voor de meeste tuinmeubelen van kunststof, aluminium, roestvrij staal, hardhout, polyrotan, staal etc. Zelfs sneeuw en ijs kunnen deze materialen over het algemeen niet zo snel beschadigen. Pas bij hevige vorst en grote temperatuurschommelingen wordt het problematisch. Zeker als je het tuinmeubilair een tijdje niet wilt gebruiken, bieden afdekhoezen optimale bescherming om vriestemperaturen en sterk vocht te overleven.

Bescherming tegen hoge UV-straling

Wat velen niet overwegen is dat de zon ook het tuinmeubilair kan beschadigen. Dit kan de stukken veel sterker beïnvloeden dan regen of sneeuw. Want als het nat en koud is, denkt iedereen erover om de meubels te bedekken. Maar waarom zou dit nodig zijn als de zon schijnt? Door UV-straling verouderen tuinmeubelen sneller. Hout verkleurt of wordt grijs, plastic wordt bros en daardoor minder bestand tegen vocht. De intensiteit van de kleuren neemt af. Daarom wordt bij de fabricage van tuinmeubelen veel zorg besteed aan het verwerken van materialen die zijn uitgerust met UV-stabilisatoren. Dit is echter niet mogelijk met natuurlijke materialen zoals hout, dus een goede bescherming tegen UV-straling is hier bijzonder geschikt. Meubelen van polyrotan of textileen zijn daarentegen zeer lichtecht en kunnen jarenlang direct zonlicht weerstaan. Voordat u uw tuinmeubelen koopt, moet u ook eerst weten wat de UV-bestendigheid is! Met name merkmeubels worden al jaren getest en bevestigd.

Om het tuinmeubilair te beschermen tegen te veel zonlicht, vooral in de zomer, moet u ongebruikt meubilair zoals parasols inklappen en tuinbanken of kussens zoals zitkussens opruimen. U kunt ook praktische beschermhoezen gebruiken die zijn afgestemd op uw tuinmeubilair. U kunt er dus absoluut zeker van zijn dat er geen zonlicht of regendruppels op het meubilair vallen, tenzij u het gebruikt.
Voor welke tuinmeubelen zijn er hoezen en beschermhoezen?
In principe kan elk meubelstuk worden afgedekt met een passende beschermhoes.

De lijst is lang:

 • Eettafelsets
 • Hoge rug-, stapel- en klapstoelen
 • Verkeerslichten en parasols
 • Tafelbladen
 • Tuintafels
 • Banken en fauteuils
 • Zitzak
 • Tuinbanken en ligstoelen
 • Zonneschelpen
 • Kussens
 • Strandstoelen
 • Hollywood-schommels
 • Stralers en piramides
 • Vuurtafels en grills
 • Loungesets

Afdekkappen zijn verkrijgbaar voor elke maat en uitrusting. Het materiaal van deze beschermhoezen is meestal gemaakt van 100% polyester en is daardoor waterafstotend, weerbestendig en scheurvast. Ventilatieopeningen worden gemaakt op plaatsen beschermd tegen regen, zodat voldoende luchtcirculatie kan worden gegarandeerd. Dit betekent dat het tuinmeubilair bestand is tegen agressieve zonneschijn en strenge winters.