Sommige meubels gaan een leven lang mee en sommige niet. De meeste meubels vragen om een goed onderhoud. Als je ze goed onderhoud dan hebben ze een lange levensduur. Als meubels beschadigd zijn, dan hoef je ze niet altijd weg te gooien. Je kan ze dan ook een tweede leven geven door ze te hergebruiken of naar de kringloop te brengen. Mocht je er echt klaar mee zijn, dan kan je altijd nog nieuwe meubels gaan aanschaffen.

Verzorging van meubels

Als je meubel beschadigd is, dan kan je ze nog redden door ze te verzorgen. Bij houten meubels kan je bijvoorbeeld lak, olie of een care en repair set gebruiken. Voor gebruik is het hygiƫnisch dat je de meubel goed schoonmaakt. Je kan dan bijvoorbeeld een droge of licht vochtige doek gebruiken. Verder kan je je meubels mooi houden om voor een goede luchtvochtigheid te zorgen en je meubels niet in de directe zon te zetten. Daarnaast moet je altijd onderzetters gebruiken als je iets op tafel zet. Zo geniet je lang van je meubels.

Recyclen

Bovendien is het mogelijk om je meubels te gaan hergebruiken. Je kan ze bijvoorbeeld doneren aan een kringloop. Daar krijgen ze een tweede leven. Verder is het leuk om ze op te pimpen. Je kan ze dan bijvoorbeeld een andere functie geven of gewoon een heel nieuw uiterlijk. Dat kan je doen door ze een nieuwe kleur te geven of te versieren. Als je meubels opnieuw wilt verven, let er dan op dat de oude verf eraf is geschuurd.

Weggooien

Als er helemaal niks meer van je meubel over is, dan is het tijd om hem weg te gooien. Daarbij kan je de verschillende materialen sorteren en dus allemaal apart weggooien. Daarnaast zijn er speciale stortplaatsen voor oude meubels. Zo blijf je milieuvriendelijk.

Nieuwe meubels

Als je meubels weggooit, moet je natuurlijk wel nieuwe aanschaffen. Er zijn online genoeg meubelzaken te vinden. Maar om de meubel goed te kunnen beoordelen, moet je de meubel eerst in het echt zien en voelen. Natuurlijk kan je ook meubels op maat laten maken. Voorbeeld van zo een meubelmaker in Breda is Anselm Oome. Zo weet je zeker dat het meubilair in huis past.